Prima pagină > Dublu orb > Dublu orb – Cameramanul (amicul Blanchei! :) ) (dedicat lui Flo, care suspina că nu-s şi alte personaje decât libidinoşii ăia doi!) (şi lui kekee, că ăsta are şi dialoguri! )

Dublu orb – Cameramanul (amicul Blanchei! :) ) (dedicat lui Flo, care suspina că nu-s şi alte personaje decât libidinoşii ăia doi!) (şi lui kekee, că ăsta are şi dialoguri! )

29/01/2010

Cameraman-ul din parcare
Cu o video-cameră minusculă în mâna stângă, aproape lipită de ochi, tânărul pare un personaj dintr-un film SF, un cyborg rătăcit printre pământenii care trec grăbiţi pe lângă el aruncându-i câte o privire iritată. Se apropie de parbrizul maşinii staţionate în dreptul pancartei pe care scrie “Parcare cu plată”; caută, cu minuţiozitate, tichetul care ar trebui să fie afişat pe bord, la vedere; înconjoară automobilul uşor demodat, iscodeşte prin luneta aburită, cercetează banchetele acoperite cu o învelitoare de pluş viu colorat, după care se retrage şi îşi fixează atenţia asupra numărului de înmatriculare; zăreşte o zgârietură ce porneşte de pe aripa stânga-spate, se lăţeşte pe portieră, descriind estuarul unui fluviu de rugină, apoi se risipeşte în verdele mat al uşii din faţă; transfocă imaginea, apoi schimbă unghiul de abordare aplecându-şi capul într-o poziţie nefirească, spre enervarea colegului său, un tânăr spelb, înarmat cu un pix şi un chitanţier.


-Dă-o-n mă-sa de treabă, iar ai început!

La auzul vocii lui, cameraman-ul nu-şi poate reprima evocarea zgomotului făcut de o sanie trasă pe ciment. Zâmbeşte abia văzut şi continuă să se învârtească în jurul maşinii, căutând parcă ceva.

-O să-i spun şefului să mă schimbe cu altcineva în tură. Are sau n-are?

-N-are, catadicseşte să-i răspundă „cyborgul”.

-Zi aşa, fir-ar să fie! Îl ardem, conchide tânărul iritat.

Începe să scrie stângaci, cu litere ce par a fugi una de alta, speriate. Rupe avizul, îl aşează sub ştergătorul de parbriz, apoi priveşte preocupat în jur, în căutarea următoarei victime, în timp ce tânărul cu video-camera îşi concentrează din nou atenţia asupra interiorului slab vizibil al autoturismului „contravenient”.

-Hai, mă, îl zoreşte spălăcitul, exasperat. Ia vezi la Matiz-ul ăla galben. Cred că nici ăla n-are. Cel puţin, eu nu-l văd.

-Ce chestie interesantă! spune cel interpelat, absorbit cu totul de ceea ce face. Hai să vezi şi tu, Radule!

-Nu mă interesează tâmpeniile tale. Hai odată, c-am îngheţat! Când eram cu Eretele, ne făceam treaba în câteva minute, după care intram la căldurică până când apărea alt fraier fără tichet.

Începe să tropăie pe loc, bătându-şi palmele reci una de alta. Mănuşile pe care le-au primit din partea firmei nu sunt de niciun ajutor pe vremea aceasta câinoasă: din lână împletită, cu podurile palmelor protejate cu două petece de piele de căprioară, dar având degetele decupate. Observase că, atunci când le purta, îi era mai frig decât când le scotea, dar nu avea de ales: făceau parte din ţinuta standard, obligatorie – bluzon şi pantaloni din material impermeabil, negru, bocanci de piele galben-maronie, vestă groasă, căptuşită, de culoare albastră, cu însemnele firmei (Daily Video Surveillance – DVS) imprimate cu litere aurii, pe spate, şi un fes gri sau o şapcă de soare de aceeaşi culoare, pe care o purtau toţi cu cozorocul întors la spate; şeful lor făcea un tămbălău nemaipomenit când îi vedea cu ţinuta descompletată, ca un majur care i-a prins pe răcani cu nasturii descheiaţi sau cu boneta pusă pe o sprânceană. Celălalt tânăr, echipat identic cu el, se lipeşte de geamul din spate al automobilului şi încearcă să surprindă detaliile plafonierei, o piesă banală care, privită din locul acela, pare un OZN cu luminile stinse, ce încearcă să se strecoare nevăzut pe cerul sumbru, de tapet, cu nori sparţi de arsuri de ţigară sau de pete de grăsime şi motorină.


-Ştii ce, mă Cristo, eu merg înainte, le ginesc pe alea fără, pun hârtiile pe parbriz, şi le filmezi tu când ai chef, „artistule”. Mi-au îngheţat ghearele aici. Grăbeşte-te, să nu plece până când te moşmodeşti tu, că rămân cu avizele neacoperite şi atunci să vezi săpuneală ce ne trage şefu’. Te aştept la Croco, într-un sfert de oră. Ce să-ţi iau?

-Un ceai verde, comandă cameraman-ul îndreptându-se din şale. Cu o felie de lămâie şi două pliculeţe de zahăr. Să fie Lipton, dacă se poate.


-Bine, boierule, s-a marcat, spune blondul, înveselit brusc, şi se apropie de Matiz-ul vizat în urmă cu câteva minute.

Celălalt îl filmează în timp ce se îndepărtează, apoi plimbă video-camera de-a lungul stâlpului pe care este prinsă pancarta avertizatoare, întârziind câteva momente asupra unui inel de oţel ce a fixat cândva reclama unei mărci de cafea.

Trece mai bine de o jumătate de oră până când cei doi se reîntâlnesc în restaurantul fără pretenţii, aflat pe partea opusă a străzii. Tânărul cu faţă palidă şi păr decolorat a lichidat deja cincizeci de grame de vodcă; acum se află la al doilea pahar şi este, în mod vădit, într-o dispoziţie mult mai bună decât la despărţirea de colegul său. Ceaiul cameraman-ului s-a răcit de-a binelea iar felia de lămâie pluteşte ca o meduză cu striaţii portocalii pe suprafaţa lichidului verzui.

Înalt, subţire, cu membre lungi şi flexibile, ca de păianjen, cu torace îngust, neformat, şi bazin de băieţandru, nou-venitul are în jur de 22 de ani; părul lui brun, eliberat de sub fesul de lână, are şuviţe ondulate, lipite de pielea capului; ceea ce atrage cu adevărat atenţia la el sunt ochii galben-verzui ce par a se dizolva în albul corneei; în mod paradoxal, privirea lui capătă consistenţă doar la lumină de intensitate scăzută, când pupilele dilatate oferă puncte de reper cât de cât remarcabile; când e soare afară, irisul se disipează neliniştitor, şi cei care îl privesc se simt stingheri, de parcă ar fi în prezenţa unui zombi. Poate că de aceea tânărul poartă mai tot timpul ochelari negri, de soare, pe care îi scoate doar atunci când mânuieşte video-camera sau e aproape întuneric şi nu mai vede prin lentilele închise la culoare.

S-a aşezat, neauzit, pe scaunul cu schelet metalic şi mângâie, cu gesturi tandre, conturul aparatului învelit într-o husă de piele maronie. Într-un târziu, îl aşează, ca pe un trofeu mult râvnit, pe masă, în faţa lui; cuprinde paharul cu ceai în palme şi constată, deconcertant:

-E rece.

-Cred şi eu! se răţoieşte colegul lui. Trebuia să fii aici de cel puţin un sfert de oră. Când ţi l-a adus fata, era fierbinte.

-E bun şi-aşa, îl linişteşte celălalt.

-O chem pe gagică şi o pun să ţi-l încălzească, se îmbunează spelbul.

-Nu-i nevoie; şi acasă-l beau tot aşa. Mereu uit…

Odată rezolvată problema aceasta, cei doi stau în linişte privind unul peste umărul celuilalt încăperea ticsită de lume: funcţionari de rang mijlociu care profită de pauza de prânz pentru a îmbuca la repezeală unul dintre cele două „meniuri fixe” („35000 lei, fără alcool şi cafea”); pierde-vară ce-şi umplu câteva zeci de minute în jurul unui pahar de vin fiert, cu scorţişoară, „specialitatea casei”; îndrăgostiţi ce adastă ore în şir lângă un pahar de suc; câteva fete oacheşe, obişnuite ale locului, ce aruncă -fără succes- priviri semnificative potenţialilor „clienţi”.

-Auzi, de ce-ţi faci câte o copie din fiecare material pe care îl filmezi? Întreabă, după un timp, spălăcitul. Ţii, cumva, o evidenţă separată a amenzilor?

-Nu, de ce să ţin? Ce treabă am eu cu…

-Încerci să şantajezi pe cineva? îl întrerupe celălalt. Am auzit că în Ungaria s-a întâmplat aşa ceva, şi n-a ieşit bine; s-a lăsat cu judecată, plată pentru daune…

Cristo îl priveşte ca picat din cer.

-Cică unu’ a filmat doi tipi care făceau sex în parcare. Ăia l-au dat în judecată şi, normal, au câştigat.

-Ah, asta era, spune el, „lămurit”. Nu-ţi fă probleme, nu intenţionez să… Şi-apoi, cine ar îndrăzni să facă sex într-o parcare din centru, în miezul zilei?

-Dacă ar face-o, i-ai filma?

-Nu ştiu… poate… nu-mi dau seama. Adică, vreau să spun că, dacă mi s-ar părea interesant felul în care o fac…

-Adică, chestii, scheme, poziţii… îl „ajută” Radu.


-Nu, altceva mă interesează… ineditul… şocantul chiar… poezia, neprevăzutul… viaţa obiectelor… jocul umbrelor, ritmul… Nu ştiu dacă pricepi, nu ştiu să mă exprim prea bine…

Înghite la repezeală ceaiul rece, ridică din umeri, stânjenit, apoi zâmbeşte asimetric: un colţ al gurii se ridică, iar celălalt coboară, compensator parcă, desenând un S larg, culcat, ca un semn al infinitului trasat de o mână nesigură. Radu îl priveşte neîncrezător, învârtind în mâini paharul gol, cu urme de buze şi degete pe sticla fumurie.

Anunțuri
Categorii:Dublu orb
 1. Blanche Neige
  29/01/2010 la 22:23

  Cameramanul asta apare pe post de ispita? Da a cui? Ca la cat de frumusel e, poate pune Igor ochii pe el!

 2. melami
  29/01/2010 la 22:31

  Ce vezi tu frumos la ăsta, fată?!

 3. Blanche Neige
  29/01/2010 la 22:33

  @SLVC
  Intotdeauna mi-au placut oamenii cu ochii galbeni, de reptila. Si tipul asta e pe gustul meu, pun pariu ca pastreaza pisici moarte prin frigider 🙂

 4. melami
  29/01/2010 la 22:36

  Fată, tu te-ai cam ataşat de ăsta! Hai, plimbă ursul o ţâră, şi lasă-l să mai socializeze şi cu alţii!
  Auzi la ea: pisici moarte-n frigider! Ce se întâmplă cu lumea asta oare?!!!

 5. Florian
  29/01/2010 la 23:33

  Hoopaaa, devine interesant. Presimt o continuare gen Blow up-ul lui Antonioni. Verona îi ia gâţii lui Igor în parcare, iar cameramanul surprinde faza.

 6. melami
  29/01/2010 la 23:35

  Stai „umpic” să adaug ceva la titlu! Uită-te acum, Flo! 😉

 7. Blanche Neige
  29/01/2010 la 23:37

  @SLVC
  Mai poti sa i-l dedici si lui keekee, ca partea asta are multe dialoguri 🙂

 8. melami
  29/01/2010 la 23:40

  Ok! 😉
  O să fie mai lung titlul ca postarea! =))

 9. 29/01/2010 la 23:43

  @ melami
  dialoguri fără svâc , bleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.

 10. 29/01/2010 la 23:44

  @ bianca
  te-am pus pe lista victimelor.
  buahahahahaaaaaa.
  mâine….

 11. Blanche Neige
  29/01/2010 la 23:45

  @keekee
  hai ca am adaptata dialogul lui SLVC, ca sa iti placa si tie (sa nu ma bati, soro!)

  -O să-i sex spun sex şefului să mă sex schimbe cu sex altcineva sex în tură. Are sex sau sex n-are?

  -N-are sex, catadicseşte sex să-i răspundă sex „cyborgul” sex.

  -Zi sex aşa, sex fir-ar să sex fie! Îl sex ardem, conchide sex tânărul iritat sex.

 12. melami
  29/01/2010 la 23:48

  Îi cam sex în plex! 😀

 13. 29/01/2010 la 23:48

  năşicoooooooooooo.
  cupleazo pe bianca cu Pandelu
  bag seamă din dialogul alternativ propus de ea că…..

 14. Blanche Neige
  29/01/2010 la 23:51

  @keekee
  Era cu dedicatie pentru tine! Daca era pentru mine, era mai lugubru, muhahaha 🙂

 15. melami
  29/01/2010 la 23:55

  @kekee
  Nu-i cazul, că i s-a pus pata pe cameramanul ăsta! Nu vezi c-am dat-o afară pe uşă şi s-a întors pe geam?! Nu ştiu cum oi mai dezlipi-o de-acum de el. Că omul are treabă, nu glumă!

 16. 29/01/2010 la 23:58

  @ bianca
  bag seamă că emit semnale greşite.
  Nu ştiu cum da aşa se pare.

 17. melami
  30/01/2010 la 00:00

  Le emiţi bine, dar nu în sensul potrivit! =))

 18. 30/01/2010 la 00:01

  @ melami
  o fi din cauza ţepilor, care-s orientaţi în toate direcţiile.

 19. melami
  30/01/2010 la 00:07

  Eşti parabolic!
  Sau diabolic?
  Sau paranormal?
  Pe-acolo, şi tu! 😀

 20. Florian
  30/01/2010 la 00:08

  @Mel
  Mulţam pentru dedicaţie, iguano. Imi place că ai rămas aceeaşi pe care o ştiam. Cum suspin după ceva, cum mă serveşti.

 21. melami
  30/01/2010 la 00:11

  Ei, nu chiar cu orice, că mă ia la poceală Strigo! Cu yoyo o mai dădeam io la-ntors, dar cu împieliţata asta… mi-am cm găsit naşul! 😉

 22. Blanche Neige
  30/01/2010 la 00:12

  @keekee
  Te rog sa ma scuzi daca te-am interpretat gresit, dar din vastele mele cunostinte, barbatii reactioneaza doar la 2 chestii, am luat-o si eu pe prima de pe lista. Rectific:

  -O să-i fotbal spun fotbal şefului să mă fotbal schimbe cu fotbal altcineva fotbal în tură. Are fotbal sau fotbal n-are?

  -N-are fotbal, catadicseşte fotbal să-i răspundă fotbal „cyborgul” fotbal.

  -Zi fotbal aşa, fotbal fir-ar să fotbal fie! Îl fotbal ardem, conchide fotbal tânărul iritat offside.

 23. 30/01/2010 la 00:16

  @ bianca
  nţţţţţ
  fotbalul nu m-a interesat niciodată.
  Nu îmi plac sporturile de echipă.

 24. melami
  30/01/2010 la 00:16

  @Alba
  Eşti de comă! Nu ţi s-au încurcat deştele pe tastaură?! =))
  Nu l-ai ghicit nici cu fotbalul pe kekee. El îi cu alergările până la Aerodrom şi înapoi. E destul de bunicel, zic eu. Nu-l întrece decât broasca ţestoasă! 😀

 25. Florian
  30/01/2010 la 00:17

  @Blanche Neige
  Nu l-ai nimerit nici de data asta. Marile lui pasiuni sunt armata şi morcovii.

 26. Blanche Neige
  30/01/2010 la 00:18

  @keekee
  Throw me a bone, here!!!!!!
  Patinaj artistic, echitatie, darts, snooker, tir, 100 m garduri?

 27. Blanche Neige
  30/01/2010 la 00:21

  @keekee
  Hai ca am scurta la mana deja!

  -O să-i MORCOVI spun MORCOVI şefului să mă MORCOVI schimbe cu MORCOVI altcineva MORCOVI în tură. Are MORCOVI sau MORCOVI n-are?

  -N-are MORCOVI, catadicseşte MORCOVI să-i răspundă MORCOVI „cyborgul” MORCOVI.

  -Zi MORCOVI aşa, MORCOVI fir-ar să MORCOVI fie! Îl MORCOVI ardem, conchide MORCOVI tânărul iritat MORCOVI.

 28. melami
  30/01/2010 la 00:27

  😀 😀 😀 😀 😀
  Adică, a tunat şi v-a adunat!

 29. Florian
  30/01/2010 la 00:28

  @Blanche Neige
  Ai uitat de bungee jumping:

 30. Blanche Neige
  30/01/2010 la 00:31

  @Florian
  Si mai ziceati de mine ca sunt sadica!!! Saracul om, eu am rau de inaltime si mi se face rau si daca ma uit pe geam de la etajul II.

 31. 30/01/2010 la 00:31

  @ melami
  autodrom, AUTODROM năşico.
  că se dădeau ăia cu maşinile pe el, cândva.Cu viteză mare.
  AUTODROM.

 32. 30/01/2010 la 00:33

  @ bianca
  tenis, schi, şi windsurfing.

 33. melami
  30/01/2010 la 00:36

  @kekee
  AUTODROM, am înţeles. AUTODROM! 🙂
  @Flo
  Şi am înţeles şi nemţeasca ălora! Mai ales în ultima parte! 😉

 34. 30/01/2010 la 00:45

  breee, mâine e pe tv. ul meu HIGHLANDER, l-am văzt de 3-4 ori, dar mă mai uit odat’ , vouă v-o plăcut ?

 35. melami
  30/01/2010 la 00:46

  ok. E aproape 1. Azi îmi serbez ziua de naştere, aşa că, dacă nu vreau să arăt ca o buhă, trebuie să mă culc. Aşa că vă las, cu urarea de Noapte bună! Voi mai puteţi rămâne ca de obicei! 🙂

 36. Blanche Neige
  30/01/2010 la 00:46

  @keekee
  Filmul sau serialul? Eu l-am preferat pe Christopher Lambert, chiar asa, mai traieste? Actorul, nu Highlander, ca asta e nemuritor 🙂

 37. 30/01/2010 la 00:54

  LA MULŢI ANIIIIIIIIIIIIIII !!!!!!!!
  la multă sănătate şi pace în familie !!!! că de restul te ocupi tu , că eşti fată deşteaptă.

  @ bianca
  FILMUL !!!!
  cu coloana sonoră de la Queen, şi restul , cu Sean Connery, cu Chrisotpher Lambert.
  şi numai primul că dup-aia a devenit o zeamă lungită.

 38. Florian
  30/01/2010 la 00:56

  Noapte bună, iguano. Da’ cu buha aia ce-ai vrut să zici, e vorba de Aura? 😛
  Hai că mă duc şi eu la culcare, că mai e şi mâine o zi. Noapte bună celor care mai rămân.

 39. Florian
  30/01/2010 la 00:59

  @Mel
  Aoleeeu, ce căscat pot să fiu. Am mai citit o dată ce-ai scris şi abia acum am observat că zici de ziua ta. La mulţi ani, Mel, să-ţi dea Dumnezeu multă sănătate şi tot ce-ţi doreşti, ţie şi celor ce ţi-s dragi.

 40. Blanche Neige
  30/01/2010 la 01:06

  Musai sa ma duc si eu la culcare, ca si eu ma chefuiesc maine :-)) I-am dat un avans sefei, ca doar ea trebuie sa arate cel mai bine la party, nu?

  @keekee
  Si pentru muzica si tot merita sa te uiti la film a zecea oara!

 41. 30/01/2010 la 01:11

  Sa ne traiesti d-na doctor si o mica dedicatiune :

 42. 30/01/2010 la 01:52

  „Ziua de naștere a lui Melania Bancea este duminică” asta-mi spune mie pe Facebock.Ce v-a apucat cu urările de pe acum?? Nu că ar fi un lucru rău, dar na, până duminică mai e 🙂

 43. 30/01/2010 la 01:59

  Ce să-nţeleg ? Că s-a terminat un capitol o dată cu apariţia cameramanului din parcare?
  Acum nu vreau să fiu rea cu Simona, dar mi-a plăcut mai mult cum relata Igor.

 44. melami
  30/01/2010 la 08:16

  @Andrei, kekee, Florian
  Muţumumesc mult! Vă păstrez o felie de tort şi o cupă de şampanie! 🙂
  @sebra
  Maică-mea mă zăpăceşte de cap că ar fi pe 30, nu pe 31. Cică m-a declarat taică-meu aiurea. Mă rog, o cred, c-o ştii ea ceva. 🙂

 1. No trackbacks yet.
Comentariile sunt închise.
%d blogeri au apreciat asta: